Thuisstudie Klinische psychologie
Vind jij het gedrag van mensen ook zo interessant? Verbaas jij je ook wel eens over wat iemand doet en vraag je je dan af: is dat wel normaal? Klinische psychologie is de tak van de psychologie die zich bezighoudt met het in kaart brengen en behandelen van psychische aandoeningen. Je kunt daarbij denken aan stoornissen als autisme, borderline en narcisme, maar ook aan zware paniekaanvallen, gegeneraliseerde angst, explosieve woede, depressies, fobieën, dwang, trauma, en nog veel meer. Het gaat steeds over gedrag dat (sterk) afwijkt van de norm, van wat als normaal wordt gezien binnen onze samenleving. Dat gedrag is vaak uitzonderlijk, vreemd of extreem en kan grote problemen opleveren voor de persoon zelf en/of voor de directe omgeving.
Hoe kom je erachter of er sprake is van een stoornis? Dat is niet zo makkelijk te bepalen. Soms vertonen mensen wel trekjes van een stoornis, maar is de uitingsvorm milder. De vraag is dan: waar ligt de grens? Wanneer is gedrag nog normaal en wanneer wordt het abnormaal? Ook kan het zijn dat iemand ontregeld raakt door een situatieverandering, zoals een echtscheiding, ontslag of sterfgeval. Als iemand dan onlogisch, ondoeltreffend of niet tactvol reageert, is er dan direct sprake van een stoornis?
Het beoordelen van afwijkend gedrag, vraagt dus om een genuanceerde kijk. In deze thuisstudie wordt daarom uitgebreid stilgestaan bij de vraag: wat is gezond gedrag, wat is ongezond gedrag en wat kun je waarnemen in het grote grijze gebied daartussen?
Voor wie is deze thuisstudie bedoeld?
De thuisstudie klinische psychologie is speciaal geschreven voor mensen die willen begrijpen waardoor mensen doen wat ze doen en die willen bepalen welke begeleiding of zorg daarbij past en wat hun rol daarin is. De studie is met name geschikt voor mensen die beroepsmatig of in de privésfeer anderen begeleiden. Denk hierbij aan ouders, opvoeders en mantelzorgers, ambulante hulpverleners, psychosociaal werkenden, maatschappelijk werkers, jeugd- en gezinsprofessionals, onderwijzers, leraren en docenten, verpleegkundigen etcetera.