Van problemen naar oplossingen

Oplossingsgericht werken komt van de oplossingsgerichte therapie en is de pragmatische toepassing van een aantal principes, die wellicht het beste is te omschrijven als het vinden van de meest directe weg naar wat werkt voor de betreffende cliënt. Het gaat om positieve veranderingen op te merken door de aandacht te richten op wat al goed werkt in iemands leven.

In plaats van te graven in problemen en hun oorzaken, richt oplossingsgericht werken zich op oplossingen. Cliënten worden, in een positieve sfeer, aangemoedigd om na te denken over waar ze naartoe willen, in plaats van waar ze vanaf willen. Het gaat in deze training om het gebruik van oplossingstaal en de nuances in taalgebruik, om zo de focus te leggen op de gewenste toekomst.

Deze training laat zien dat werken met cliënten (jeugdigen en volwassenen), collega’s en andere mensen om je heen vaak beter, sneller en ook leuker kan. Je helpt hen om de aandacht te richten op de sterke kanten en hulpbronnen die ze bezitten en de focus te verleggen from wrong to strong.

Wat komt aan bod?

De training biedt gedegen kennis over de basisprincipes van het oplossingsgericht werken én oefening in de vaardigheden van de gespreksvoering die daarbij hoort. Je wordt (nog) beter in het stellen van oplossingsgerichte vragen, die vormen immers de kern van de oplossingsgerichte gespreksvoering. Ze nodigen uit anders te denken, positieve verschillen op te merken en stappen te nemen richting de gewenste veranderingen. Je zult ervaren hoe je iemand kunt uitnodigen om in beweging te komen en wat het belang van de samenwerkingsrelatie daarin is. Naast de theorie maak je ook kennis met de oplossingsgerichte ‘lopers’, dat zijn sleutels die op elk slot passen. Op elk gesprek, op elk probleem zijn één of meerdere van onderstaande ‘lopers’ toe te passen:

  • Opbouwen van rapport
  • Doelformulering
  • Vragen naar uitzonderingen
  • Vinden van competenties en geven van complimenten
  • Schaalvragen
  • De houding van niet-weten en het ‘leading from one step behind’- principe

Leeruitkomst

Na het volgen van deze training:

  • Ben je competent in het voeren van gestructureerde gesprekken over een gewenste toekomst (toenaderingsdoel) zonder daarbij over het probleem of de klacht te praten
  • Ben je in staat verschillende oplossingsgerichte technieken/vragen toe te passen (de zogenaamde oplossingsgerichte lopers)
  • Kun je verschillende samenwerkingsrelaties herkennen en weten welke vragen hierbij passen
  • Kun je leukere en lichtere gesprekken voeren, met energiebesparing tot gevolg

Eva Kuiper

Eva Kuiper (1986) is forensisch orthopedagoog en docent aan instellingen voor hoger onderwijs. In 2018 werd zij door studenten aan de Universiteit van Amsterdam uitgeroepen als docent van het jaar. Kuiper geeft al jaren lezingen en workshops aan professionals in bedrijven en zorg- en onderwijsinstellingen op het gebied van positieve psychologie, oplossingsgericht werken en positieve gezondheidszorg. Ook is zij auteur van verschillende boeken waaronder ‘oplossingsgerichte vragen aan kinderen en hun omgeving’ en ‘optimaal onderwijs’.

Erkend certificaat

Voor deze training geldt een 100% aanwezigheidsnorm. Als je alle trainingsdagen volledig hebt gevolgd, kun je de training afronden met een schriftelijke casusopdracht om in aanmerking te komen voor het Psychodidact certificaat. Mocht je niet 100% aanwezig zijn, dan ontvang je een bewijs van deelname voor de gevolgde dagdelen.

Accreditaties

In onderstaand overzicht kun je per beroepsorganisatie zien hoeveel studiepunten worden toegekend bij afronding met een certificaat.

OrganisatiePunten
NFG16 registerpunten (erkend als na- en bijscholing PsBK)
óf 2 registerpunten per dagdeel bij bewijs van deelname
LV POH-GGZ30
SKJ38,4 - Jeugd- en gezinsprofessional (geaccrediteerd t/m 16 januari 2026)
SNRO60 studiebelastingsuren (2,14 EC)

Trainingsdagen

GroepTrainingsdagen
Mei 2024donderdag 16 mei
donderdag 30 mei
donderdag 20 juni

Trainingsdagen zijn van 10:00 tot 16:30 uur.

Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Lesgeld

Oplossingsgericht werkenLesgeld
Totaal€ 750,-

Videocollege cadeau

Bij je inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken krijg je tijdelijk een psychologie videocollege ter waarde van € 59,- cadeau. Je kunt daarbij kiezen uit thema’s als autisme, narcisme, gedragsverandering, hechting, positieve psychologie en meer.