Welbevinden vergroten

Positieve psychologie is de jongste en snelstgroeiende stroming binnen de psychologie, waarin de aandacht uitgaat naar de positieve aspecten van het leven. De focus ligt niet op het verhelpen van psychische klachten (zoals depressies, angsten en trauma’s), maar op het vergroten van persoonlijke krachten (zoals doorzettingsvermogen, creativiteit en leergierigheid). Het gaat onder andere over lekker in je vel zitten, hechte relaties opbouwen en met plezier naar je werk gaan. Afgelopen jaren hebben positief psychologen uitvoerig onderzoek gedaan naar wat de bouwstenen zijn van een gelukkig leven. In deze thuisstudie onthullen we deze ‘geluksfactoren’ en bieden we handvatten om je eigen welbevinden en dat van anderen te vergroten.

Voor wie?

De thuisstudie Positieve psychologie is speciaal geschreven voor mensen die een positieve kijk op het leven willen ontwikkelen en het beste uit zichzelf en anderen willen halen. De thuisstudie verschaft inzichten en tips die zowel bruikbaar zijn in het privéleven als op het werk (bijvoorbeeld in begeleiding met cliënten). Dat maakt dat de thuisstudie van meerwaarde zal zijn voor een grote groep mensen, waaronder ouders en opvoeders, onderwijzers en leraren, ordehandhavers, inrichtingswerkers, therapeuten, stressmanagers, counselors, coaches, personeelsfunctionarissen, loopbaanbegeleiders, maatschappelijk werkers, verplegers, fysiotherapeuten, etcetera.

Wat ga je leren?

Tijdens deze studie zul je ontdekken wat ervoor nodig is om als mens tot bloei te komen. Je maakt kennis met de vijf pijlers van geluk en hoe deze elementen terugkomen in de verschillende facetten van het leven, zoals het gezin, werk en vrije tijd. Je leert hoe mensen een betere versie van zichzelf kunnen worden door te werken vanuit kwaliteiten, aandacht te schenken aan persoonlijke waarden en van daaruit doelen te verwezenlijken. Én wat ze kunnen doen om positief en vriendelijk voor zichzelf te blijven als het even tegenzit.

De thuisstudie geeft je antwoord op vragen als:

  • Wat is de functie van positieve emoties?
  • Hoe komt iemand in de ‘flow’?
  • In hoeverre is geluk afhankelijk van prestatie?
  • Wat is het verschil tussen vaardigheden en kwaliteiten?
  • Hoe kan motivatie worden aangewakkerd?
  • Hoe zien haalbare doelen eruit?
  • Hoe kan pessimisme worden omgezet in optimisme?
  • Hoe ontstaat vertrouwen in relaties?
  • Wat zijn de succesingrediënten van liefde?
  • Waarom is vergeven beter dan wrok koesteren?
  • Wat zijn de kenmerken van een positieve opvoedingsstijl?
  • Hoe komen kinderen terecht in de cyclus van succes?
  • Hoe komt positieve psychologie terug in het onderwijs?
  • Wat zijn de kenmerken van een positieve werkplek?
  • Hoe halen mensen meer voldoening uit hun werk?
  • Welke leiderschapsstijl draagt bij aan geluk van werknemers?
  • Wat is het geheim van gelukkig ouder worden?
  • Hoe kan angst voor de dood worden weggenomen?
  • Hoe kan veerkracht worden vergroot?
  • Wat helpt om negatieve emoties te reguleren?
  • Hoe kunnen mensen minder streng zijn voor zichzelf?
  • Welke therapievormen dragen bij aan het welzijn?
  • Wat betekent positieve psychologie voor de ggz?

Door de module brengen we de theorie tot leven met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Bovendien komen verschillende oefeningen voorbij om de stof in de spieren te krijgen, tests om eigenschappen van jezelf of anderen in kaart te brengen en reflectiemomenten om meer bewust te worden van eigen ervaringen, voorkeuren en ontwikkelpunten. Kortom, deze thuisstudie verschaft de hulpmiddelen om te komen tot een optimale staat van zijn voor een langere termijn.

Inclusief videocollege

Bij deze thuisstudie is een videocollege inbegrepen. Tijdens het college, dat bestaat uit 10 videolessen, gaat positief psycholoog dr. Hugo Alberts dieper in op het ontdekken en beter benutten van je eigen kwaliteiten. Het college is op ieder gewenst moment te volgen. Eén druk op de knop en de les gaat beginnen. Oefeningen, extra beeldmateriaal en quizvragen maken dat op een speelse manier wordt gewerkt met de lesstof.

Huiswerkopgaven

Toets jouw kennis van de stof door het maken van de huiswerkopgaven aan het einde van elke les. Stuur jouw antwoorden, voorzien van eventuele vragen, naar je begeleider. Deze kijkt jouw opgaven na en voorziet je van uitleg bij eventueel onjuist beantwoorde vragen.

Tentamen

De thuisstudie kun je afronden met een online meerkeuzetentamen om in aanmerking te komen voor het certificaat. Er worden voor dit tentamen géén extra kosten in rekening gebracht.

Erkend certificaat

Als de huiswerkopgaven en het tentamen met voldoende resultaat zijn afgerond, ontvang je het erkende Psychodidact certificaat.

Accreditaties

In onderstaand overzicht kun je per beroepsorganisatie zien hoeveel studiepunten worden toegekend bij afronding van de thuisstudie.

OrganisatiePunten
NFG16 registerpunten (erkend als na- en bijscholing PsBK)
Registerplein100 - Cliëntondersteuners
100 - Ervaringsdeskundigen
100 - GGZ-agogen
100 - GHO
100 - Kindwerwerkers / Jongerenwerkers
100 - Maatschappelijk werk
100 - Psychodiagnostisch werkenden
100 - Sociaal agogen
100 - Sociaal werker
LV POH-GGZ30 PE-punten
SNRO120 studiebelastingsuren (4,29 EC)

Studeer in eigen tempo

Voor het volgen van de thuisstudie Positieve psychologie staat een gemiddelde studieduur van 6 maanden. Daarbij kun je rekenen op een gemiddelde studietijd van 4 uur per week. Studeer je in een hoger tempo, dan verkort dit vanzelfsprekend de studieduur. Doe je liever iets rustiger aan, dan kun je ervoor kiezen de studieduur te verlengen tot maximaal drie jaar. Je kunt elke dag van het jaar starten met deze thuisstudie.

Lesgeld

Positieve psychologieLesgeld
Totaal€ 495,-

De prijs is inclusief huiswerkbegeleiding, videocollege en tentamen.