Relatietherapie – Vijfdaagse training
Knallende ruzies, fysiek of verbaal geweld, een gebrekkige communicatie, vreemdgaan, het gevoel uit elkaar te zijn gegroeid, eenzaamheid, een gemis van liefde, seksuele problemen en een tekort aan intimiteit: het is maar een greep uit de vele problemen die cliënten rapporteren.
Deze problemen zijn op zich al belastend genoeg, maar houden ook andere problemen in stand of verergeren deze zelfs. Wat kunt u doen als u merkt dat er relatieproblemen zijn, of als cliënten deze rechtstreeks melden? Hoe pakt u hun problemen aan?
De training relatietherapie is bedoeld voor elke hulpverlener die met deze groep cliënten actief aan de slag wil gaan. Die wil leren hoe om te gaan met twee clienten tegelijkertijd en hoe hun problemen te bespreken en aan te pakken, terwijl een goede band met beiden wordt opgebouwd.
Wat is relatietherapie?
- Relatietherapie is een gesprek onder zes ogen;
- De focus ligt op gemeenschappelijke problemen;
- Waarop beider individuele wereldbeelden (hechting, trauma, ervaring) van invloed zijn.
Doel van relatietherapie is de verbinding tussen partners te herstellen.
Waarom relatietherapie?
Het is simpeler om te praten mét iemand dan óver iemand. Tijdens relatiegesprekken vertellen stellen niet alleen wat het probleem is, maar laten ze dit ook zíen. Zo krijgt de hulpverlener meer informatie. Informatie die tijdens zittingen kan worden gebruikt om met het stel te oefenen. Iets wat zij thuis waarschijnlijk anders of niet zouden doen. Zo is het rendement van elke zitting hoog.