Een goede hulpverlener begint bij zichzelf

De opleiding Stressmanagement Coaching Counseling Conflictbemiddeling BASIC vormt het fundament van onze Stressmanagement opleidingen. Een goed zelfreflecterend vermogen is de basis voor zowel coachen, counselen als conflictbemiddelen. Wat zijn uw waarden en overtuigingen? Hoe is het gesteld met uw energiebalans? Hoe reguleert u uw eigen emoties en gevoelens? In hoeverre bent u bekend met de begrippen overdracht, tegenoverdracht en parallelle processen? U begint als toekomstig stressmanager bij uzelf en leert methodieken die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

De achterliggende filosofie
 • Een stressmanager is zelf zijn belangrijkste tool
 • Innerlijke ruimte is gevraagd om te kunnen leren, groeien en openstaan voor cliënten
 • Zelfreflecterend vermogen is het fundament voor een professioneel stressmanager
Voor wie kan deze opleiding interessant zijn?
 • Voor hulpverleners in opleiding
 • Voor hulpverleners in het werkveld (opfrissing)
 • Voor U op weg naar …
De opbouw van de opleiding

De opleiding Stressmanagement CCC BASIC is opgebouwd uit vier stappen. Iedere stap beslaat twee of drie dagen en vormt een afgerond geheel. De oorspronkelijke volgorde is Verkennen, Begrenzen, Ont-moeten en Communiceren, maar in de loop der jaren hebben al heel wat studenten een andere volgorde doorlopen. Aan het einde van de opleiding vormen de verschillende puzzelstukjes (stappen) een compleet beeld.

Stressmanagement CCC BASIC
De educatieve invulling

De inhoud van de BASIC opleiding is gebaseerd op filosofie, wetenschap en empirie. Steeds wordt u een stukje theorie aangeboden, aangevuld met voorbeelden uit het dagelijkse leven. Er wordt van u gevraagd deze kennis toe te passen op uzelf aan de hand van methodieken die ook toepasbaar zijn bij uw (toekomstige) cliënten. Het zijn trainingsdagen met als basis psycho-educatie. Er is geen sprake van therapie of ‘gooi het maar in de groep’.

Erkend diploma

Na afronding van de opleiding ontvangt u het Stressmanagement CCC BASIC diploma. Dit diploma is onderdeel van de instroomvoorwaarden voor de opleiding Stressmanagement CCC PROFESSIONAL.

NFG

In het kader van na- en bijscholing is deze opleiding erkend door de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Het volgen van deze opleiding levert u voldoende punten op om een jaar vrijgesteld te zijn van verdere na- en bijscholing.

Data trainingsdagen

Alle stappen vinden minstens twee keer per jaar plaats: in het voorjaar en in het najaar. Voor het volgen van de Stap van het Verkennen geldt een extra mogelijkheid in juni. Trainingsdagen zijn van 10:00u tot 16:30u.

Basic 2018
Voorjaar
Stap van het Verkennen Dag 1 – 29 januari
Dag 2 – 05 februari
Stap van het Begrenzen Dag 1 – 08 maart
Dag 2 – 15 maart
Stap van het Ont-moeten Dag 1 – 28 maart
Dag 2 – 04 april
Stap van het Communiceren Dag 1 – 16 mei
Dag 2 – 23 mei
Dag 3 – 30 mei
Basic 2018
Juni
Stap van het Verkennen Dag 1 – 15 juni
Dag 2 – 22 juni
Basic 2018
Najaar
Stap van het Verkennen Dag 1 – 05 september
Dag 2 – 12 september
Stap van het Begrenzen Dag 1 – 03 oktober
Dag 2 – 10 oktober
Stap van het Ont-moeten Dag 1 – 05 november
Dag 2 – 12 november
Stap van het Communiceren Dag 1 – 20 november
Dag 2 – 27 november
Dag 3 – 04 december
Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Studiekosten

Schrijft u zich direct in voor de BASIC opleiding, dan krijgt u de Stap van het Verkennen t.w.v. € 275,- cadeau.

BASIC
Lesgeld
Totaal € 1200,- € 925,-

U kunt er ook voor kiezen de opleiding stap voor stap te volgen. Dit biedt u de vrijheid om op ieder gewenst moment in de opleiding te stoppen. Na afronding van een stap bepaalt u zelf of u wel of niet doorstudeert.

Stappen
Lesgeld
Stap van het Verkennen € 275,-
Stap van het Begrenzen € 275,-
Stap van het Ont-moeten € 275,-
Stap van het Communiceren € 375,-
Totaal € 1200,-

Bovenstaande prijzen zijn inclusief syllabussen. Ook de lunch is bij de prijs inbegrepen.

Wat studenten vertellen

Afgelopen jaren hebben velen de BASIC opleiding met plezier gevolgd. Een greep uit de ervaringen:

V. Sterk
Als je jezelf graag wilt oriënteren op de psyche van de mens en nieuwsgierig bent naar hoe de interactie tussen mensen tot stand komt, dan ben je hier bij de juiste opleiding. Tijdens de BASIC leer je op een hele prettige manier kijken naar je zelf. Hoe handel ik in bepaalde situaties? En hoe reageert mijn omgeving daarop en hoe kan ik dat het anders doen? De lessen worden klassikaal gegeven door gemotiveerde, zeer kundige docenten. De lesstof wordt d.m.v. voorbeelden en opdrachten prettig onderbouwd. Ik ben zo enthousiast geraakt dat ik nu de PROFESSIONAL volg.
Jolanda
Onverwacht kwam ik in aanraking met de module Stap van het Verkennen uit de BASIC opleiding. Na deze twee topdagen wilde ik meer en besloot de hele BASIC opleiding te volgen. Inspirerende modules waarbij je stapsgewijs door een andere bril naar jezelf en de wereld gaat kijken. Het enthousiasme van Irene en haar kennis en kunde….ik heb ervan genoten. Na de laatste les voelde ik het echt, de innerlijke rust die ik op dat moment zo nodig had. Het voelde zo goed dat ik besloot ook de PROFESSIONAL opleiding te gaan volgen. En ik kan je verzekeren, ook deze opleiding is tot op heden een feestje.
Karin Everaarts
De opleiding heeft de juiste mix van kennis gekoppeld aan praktijk wat ervoor zorgt dat het een zeer fijne opleiding is die je klaar maakt om in het veld te werken. De mensen gekoppeld aan dit instituut zijn in de student geïnteresseerd wat ervoor zorgt dat je met plezier naar de trainingsdagen gaat. De afgelopen jaren bij Psychodidact hebben mij verrijkt op een manier waar ik ontzettend blij mee ben.
Marieke Janssen
Het is een laagdrempelig concept tot kennismaking met psychologie en zelfreflectie. Laagdrempelig en toegankelijk, maar met veel kennis en handvatten. De expertise, warmte en professionaliteit van de trainer maakt van deze opleiding zeker een 10. Het heeft mij vertrouwen gegeven in de leer van psychologie en om deze reden volg ik nu de vervolgopleiding PROFESSIONAL. Kortom: m.i. is deze opleiding zeker een vermelding waard!
Inge
In een jaar tijd een groeispurt gemaakt in persoonlijke ontwikkeling en groei. De opleiding zet je aan het denken en in de stand van zelfreflectie.
Jorg Overes
Persoonlijke aandacht, echte praktijkervaring, les van degene die het boek geschreven heeft. Daarnaast betaalbaar en laagdrempelig. Voor mij was het de perfecte inleiding in psychologie en de opstap naar een nieuwe carrière!
Yvonne de Boer
De opleiding motiveert en stimuleert mij om het beste uit mezelf en anderen te halen. Dit door goede opzet v.d. lessen waardoor niet alleen veel kennis wordt opgedaan maar ook veel zelfinzicht ontstaat en persoonlijke groei duidelijk wordt. De kundigheid, het enthousiasme en de betrokkenheid v.d. trainers speelt hierbij natuurlijk zeker een grote rol.
Marinette van Spaandonk
Super wat ik daar in de negen lesdagen geleerd heb. Over mezelf en de ander. Over gedrag en de intentie achter het gedrag. Irene brengt op deze dagen veel kennis over. Gedreven en enthousiast met passende voorbeelden uit haar eigen levensverhaal. Professioneel en open. De ontvangst is altijd warm en betrokken. Ook bij de mentoren, secretariaat en docenten. Een dik compliment voor Irene en Rut wat ze samen met het team neerzetten.
Rini Kerkhof
De extra persoonlijke benadering en professionele houding van de trainers maakt dat stukje verschil tussen een ‘gewone’ en een fantastische opleiding! Niveau is hoog en er is tijd om dieper op materie in te gaan.
Van Essen
Het is een opleiding die zijn geld waard is. Nieuwe interessante technieken worden op deskundige wijze onderwezen. Inhoud zeer praktijkgericht en alles vind plaats in een goede sfeer. Ga zo door!!”
Henk Harmeling
Werkelijk alles aan deze opleiding klopt! De docenten zijn zeer bekwaam, warm en erg betrokken. Maar nog belangrijker is het gevoel van veiligheid dat gecreëerd wordt waardoor je bereid bent je open te stellen. Chapeau! Ook alles om de opleiding heen zoals o.a. administratie en catering zijn meer dan goed verzorgd.
Sylvana Willemen
De betrokkenheid waarmee deze opleiding gegeven wordt. Helder en duidelijk en altijd open staan voor vragen of eigen ontwikkeling. Door de betrokkenheid en het niveau waarmee deze opleiding gegeven wordt, heeft het mij al veel gebracht. Persoonlijk en op zakelijk niveau. De begeleiding ervaar ik als zeer prettig.
Marjan van der Laan
De opleiding werd gegeven door een vakkundig, enthousiast en warm persoon die duidelijk is in de uitleg door onder andere het delen van vele voorbeelden uit haar eigen leven. Ook maakte zij mij nieuwsgierig naar meer en gaf andere en soms nieuwe inzichten. Ik vond het een prettige sfeer op het instituut zelf en heb de opleiding als verrijkend ervaren.
Wilma van der Steen
Psychodidact geeft op geheel eigen wijze training. Dit gaat op een zeer prettige manier, met aandacht voor iedere cursist. Dit alles in een mooi verzorgde ruimte. De manier van lesgeven maakt dat je hetgeen je geleerd hebt, meteen toe kunt passen. Dat is prettig, zo kun je je de stof snel eigen maken.
Mo
Geweldig hoe verschillende onderdelen en onderwerpen uit de psychologie hier worden samengebracht. Erg toepasbaar in de praktijk en heel leerzaam! Is zeker de opstap naar een professionele beroepshouding en een aanvulling van de kennis.
Eugenie Kemperman
Persoonlijk ervaar ik de BASIC als een cadeautje. Directe toepasbaarheid in zowel werk als privé. Trainer Irene Slaats leert je een goed zelfreflecterend vermogen te ontwikkelen. Met haar persoonlijke aanpak en humor maakt ze een perfecte combinatie tussen theorie en praktijk.
Claudia
Irene Slaats is heel open en legt aan de hand van haar eigen persoonlijke ervaringen de theoretische stof goed uit in Jip en Janneke taal, zodat iedereen de lesstof goed begrijpt. Doordat zij hier een fijne veilig omgeving creëert merk ik dat je jezelf ook in de groepsopdrachten makkelijk geeft aan de medecursisten. Na elke cursusdag ben ik weer verrast en is het een cadeautje voor jezelf om met de geleerde stof nieuwe inzichten te krijgen die je in je dagelijks leven kan toepassen.

Omschrijving

Een goede hulpverlener begint bij zichzelf

De opleiding Stressmanagement Coaching Counseling Conflictbemiddeling BASIC vormt het fundament van onze Stressmanagement opleidingen. Een goed zelfreflecterend vermogen is de basis voor zowel coachen, counselen als conflictbemiddelen. Wat zijn uw waarden en overtuigingen? Hoe is het gesteld met uw energiebalans? Hoe reguleert u uw eigen emoties en gevoelens? In hoeverre bent u bekend met de begrippen overdracht, tegenoverdracht en parallelle processen? U begint als toekomstig stressmanager bij uzelf en leert methodieken die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

De achterliggende filosofie
 • Een stressmanager is zelf zijn belangrijkste tool
 • Innerlijke ruimte is gevraagd om te kunnen leren, groeien en openstaan voor cliënten
 • Zelfreflecterend vermogen is het fundament voor een professioneel stressmanager
Voor wie kan deze opleiding interessant zijn?
 • Voor hulpverleners in opleiding
 • Voor hulpverleners in het werkveld (opfrissing)
 • Voor U op weg naar …

Programma

De opbouw van de opleiding

De opleiding Stressmanagement CCC BASIC is opgebouwd uit vier stappen. Iedere stap beslaat twee of drie dagen en vormt een afgerond geheel. De oorspronkelijke volgorde is Verkennen, Begrenzen, Ont-moeten en Communiceren, maar in de loop der jaren hebben al heel wat studenten een andere volgorde doorlopen. Aan het einde van de opleiding vormen de verschillende puzzelstukjes (stappen) een compleet beeld.

Stressmanagement CCC BASIC
De educatieve invulling

De inhoud van de BASIC opleiding is gebaseerd op filosofie, wetenschap en empirie. Steeds wordt u een stukje theorie aangeboden, aangevuld met voorbeelden uit het dagelijkse leven. Er wordt van u gevraagd deze kennis toe te passen op uzelf aan de hand van methodieken die ook toepasbaar zijn bij uw (toekomstige) cliënten. Het zijn trainingsdagen met als basis psycho-educatie. Er is geen sprake van therapie of ‘gooi het maar in de groep’.

Diploma

Erkend diploma

Na afronding van de opleiding ontvangt u het Stressmanagement CCC BASIC diploma. Dit diploma is onderdeel van de instroomvoorwaarden voor de opleiding Stressmanagement CCC PROFESSIONAL.

NFG

In het kader van na- en bijscholing is deze opleiding erkend door de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Het volgen van deze opleiding levert u voldoende punten op om een jaar vrijgesteld te zijn van verdere na- en bijscholing.

Data

Data trainingsdagen

Alle stappen vinden minstens twee keer per jaar plaats: in het voorjaar en in het najaar. Voor het volgen van de Stap van het Verkennen geldt een extra mogelijkheid in juni. Trainingsdagen zijn van 10:00u tot 16:30u.

Basic 2018
Voorjaar
Stap van het Verkennen Dag 1 – 29 januari
Dag 2 – 05 februari
Stap van het Begrenzen Dag 1 – 08 maart
Dag 2 – 15 maart
Stap van het Ont-moeten Dag 1 – 28 maart
Dag 2 – 04 april
Stap van het Communiceren Dag 1 – 16 mei
Dag 2 – 23 mei
Dag 3 – 30 mei
Basic 2018
Juni
Stap van het Verkennen Dag 1 – 15 juni
Dag 2 – 22 juni
Basic 2018
Najaar
Stap van het Verkennen Dag 1 – 05 september
Dag 2 – 12 september
Stap van het Begrenzen Dag 1 – 03 oktober
Dag 2 – 10 oktober
Stap van het Ont-moeten Dag 1 – 05 november
Dag 2 – 12 november
Stap van het Communiceren Dag 1 – 20 november
Dag 2 – 27 november
Dag 3 – 04 december

Locatie

Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Lesgeld

Studiekosten

Schrijft u zich direct in voor de BASIC opleiding, dan krijgt u de Stap van het Verkennen t.w.v. € 275,- cadeau.

BASIC
Lesgeld
Totaal € 1200,- € 925,-

U kunt er ook voor kiezen de opleiding stap voor stap te volgen. Dit biedt u de vrijheid om op ieder gewenst moment in de opleiding te stoppen. Na afronding van een stap bepaalt u zelf of u wel of niet doorstudeert.

Stappen
Lesgeld
Stap van het Verkennen € 275,-
Stap van het Begrenzen € 275,-
Stap van het Ont-moeten € 275,-
Stap van het Communiceren € 375,-
Totaal € 1200,-

Bovenstaande prijzen zijn inclusief syllabussen. Ook de lunch is bij de prijs inbegrepen.

Leerervaring

Wat studenten vertellen

Afgelopen jaren hebben velen de BASIC opleiding met plezier gevolgd. Een greep uit de ervaringen:

V. Sterk
Als je jezelf graag wilt oriënteren op de psyche van de mens en nieuwsgierig bent naar hoe de interactie tussen mensen tot stand komt, dan ben je hier bij de juiste opleiding. Tijdens de BASIC leer je op een hele prettige manier kijken naar je zelf. Hoe handel ik in bepaalde situaties? En hoe reageert mijn omgeving daarop en hoe kan ik dat het anders doen? De lessen worden klassikaal gegeven door gemotiveerde, zeer kundige docenten. De lesstof wordt d.m.v. voorbeelden en opdrachten prettig onderbouwd. Ik ben zo enthousiast geraakt dat ik nu de PROFESSIONAL volg.
Jolanda
Onverwacht kwam ik in aanraking met de module Stap van het Verkennen uit de BASIC opleiding. Na deze twee topdagen wilde ik meer en besloot de hele BASIC opleiding te volgen. Inspirerende modules waarbij je stapsgewijs door een andere bril naar jezelf en de wereld gaat kijken. Het enthousiasme van Irene en haar kennis en kunde….ik heb ervan genoten. Na de laatste les voelde ik het echt, de innerlijke rust die ik op dat moment zo nodig had. Het voelde zo goed dat ik besloot ook de PROFESSIONAL opleiding te gaan volgen. En ik kan je verzekeren, ook deze opleiding is tot op heden een feestje.
Karin Everaarts
De opleiding heeft de juiste mix van kennis gekoppeld aan praktijk wat ervoor zorgt dat het een zeer fijne opleiding is die je klaar maakt om in het veld te werken. De mensen gekoppeld aan dit instituut zijn in de student geïnteresseerd wat ervoor zorgt dat je met plezier naar de trainingsdagen gaat. De afgelopen jaren bij Psychodidact hebben mij verrijkt op een manier waar ik ontzettend blij mee ben.
Marieke Janssen
Het is een laagdrempelig concept tot kennismaking met psychologie en zelfreflectie. Laagdrempelig en toegankelijk, maar met veel kennis en handvatten. De expertise, warmte en professionaliteit van de trainer maakt van deze opleiding zeker een 10. Het heeft mij vertrouwen gegeven in de leer van psychologie en om deze reden volg ik nu de vervolgopleiding PROFESSIONAL. Kortom: m.i. is deze opleiding zeker een vermelding waard!
Inge
In een jaar tijd een groeispurt gemaakt in persoonlijke ontwikkeling en groei. De opleiding zet je aan het denken en in de stand van zelfreflectie.
Jorg Overes
Persoonlijke aandacht, echte praktijkervaring, les van degene die het boek geschreven heeft. Daarnaast betaalbaar en laagdrempelig. Voor mij was het de perfecte inleiding in psychologie en de opstap naar een nieuwe carrière!
Yvonne de Boer
De opleiding motiveert en stimuleert mij om het beste uit mezelf en anderen te halen. Dit door goede opzet v.d. lessen waardoor niet alleen veel kennis wordt opgedaan maar ook veel zelfinzicht ontstaat en persoonlijke groei duidelijk wordt. De kundigheid, het enthousiasme en de betrokkenheid v.d. trainers speelt hierbij natuurlijk zeker een grote rol.
Marinette van Spaandonk
Super wat ik daar in de negen lesdagen geleerd heb. Over mezelf en de ander. Over gedrag en de intentie achter het gedrag. Irene brengt op deze dagen veel kennis over. Gedreven en enthousiast met passende voorbeelden uit haar eigen levensverhaal. Professioneel en open. De ontvangst is altijd warm en betrokken. Ook bij de mentoren, secretariaat en docenten. Een dik compliment voor Irene en Rut wat ze samen met het team neerzetten.
Rini Kerkhof
De extra persoonlijke benadering en professionele houding van de trainers maakt dat stukje verschil tussen een ‘gewone’ en een fantastische opleiding! Niveau is hoog en er is tijd om dieper op materie in te gaan.
Van Essen
Het is een opleiding die zijn geld waard is. Nieuwe interessante technieken worden op deskundige wijze onderwezen. Inhoud zeer praktijkgericht en alles vind plaats in een goede sfeer. Ga zo door!!”
Henk Harmeling
Werkelijk alles aan deze opleiding klopt! De docenten zijn zeer bekwaam, warm en erg betrokken. Maar nog belangrijker is het gevoel van veiligheid dat gecreëerd wordt waardoor je bereid bent je open te stellen. Chapeau! Ook alles om de opleiding heen zoals o.a. administratie en catering zijn meer dan goed verzorgd.
Sylvana Willemen
De betrokkenheid waarmee deze opleiding gegeven wordt. Helder en duidelijk en altijd open staan voor vragen of eigen ontwikkeling. Door de betrokkenheid en het niveau waarmee deze opleiding gegeven wordt, heeft het mij al veel gebracht. Persoonlijk en op zakelijk niveau. De begeleiding ervaar ik als zeer prettig.
Marjan van der Laan
De opleiding werd gegeven door een vakkundig, enthousiast en warm persoon die duidelijk is in de uitleg door onder andere het delen van vele voorbeelden uit haar eigen leven. Ook maakte zij mij nieuwsgierig naar meer en gaf andere en soms nieuwe inzichten. Ik vond het een prettige sfeer op het instituut zelf en heb de opleiding als verrijkend ervaren.
Wilma van der Steen
Psychodidact geeft op geheel eigen wijze training. Dit gaat op een zeer prettige manier, met aandacht voor iedere cursist. Dit alles in een mooi verzorgde ruimte. De manier van lesgeven maakt dat je hetgeen je geleerd hebt, meteen toe kunt passen. Dat is prettig, zo kun je je de stof snel eigen maken.
Mo
Geweldig hoe verschillende onderdelen en onderwerpen uit de psychologie hier worden samengebracht. Erg toepasbaar in de praktijk en heel leerzaam! Is zeker de opstap naar een professionele beroepshouding en een aanvulling van de kennis.
Eugenie Kemperman
Persoonlijk ervaar ik de BASIC als een cadeautje. Directe toepasbaarheid in zowel werk als privé. Trainer Irene Slaats leert je een goed zelfreflecterend vermogen te ontwikkelen. Met haar persoonlijke aanpak en humor maakt ze een perfecte combinatie tussen theorie en praktijk.
Claudia
Irene Slaats is heel open en legt aan de hand van haar eigen persoonlijke ervaringen de theoretische stof goed uit in Jip en Janneke taal, zodat iedereen de lesstof goed begrijpt. Doordat zij hier een fijne veilig omgeving creëert merk ik dat je jezelf ook in de groepsopdrachten makkelijk geeft aan de medecursisten. Na elke cursusdag ben ik weer verrast en is het een cadeautje voor jezelf om met de geleerde stof nieuwe inzichten te krijgen die je in je dagelijks leven kan toepassen.